Zupa z fasoli mungo

Fasolkę zalej wodą i namocz ją najlepiej na noc. W garnku na klarowanym maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony...
Składniki, których potrzebujesz
1 szklanka zielonej fasoli mungo
2 mniejsze marchewki
3 łodygi selera
1 łyżka klarowanego masła (używam czeskiego ghee)
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
gruboziarniała sól morska
Sposób przygotowania
Fasolki umieść w wodzie i najlepiej zostaw je namoczone na noc. Na klarowanym maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek.
Po chwili dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę, seler naciowy, imbir i curry. Wszystko zalej bulionem i gotuj przez około 10 minut.
Fasole odcedź i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze przez około 35-40 minut, aż fasole zmiękną. Na koniec zupę posól i możesz ją podawać.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zupa z fasoli mungo
Zupa z fasoli mungo to pożywne i smaczne danie, które pochodzi z Azji. Fasola mungo jest bogata w białko, błonnik i minerały, co czyni tę zupę zdrowym wyborem. Przygotowanie zupy jest proste; fasole gotuje się z wodą, przyprawami i warzywami, co tworzy pyszne i orzeźwiające danie. To danie często podawane jest z ryżem lub chlebem i jest popularne ze względu na swój delikatny smak i korzystny wpływ na trawienie. Zupa z fasoli mungo jest idealna dla wegetarian i wegan, którzy szukają pożywnego i smacznego jedzenia.