Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw

Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 40 minut
Porcje: 2

Bakłażana dokładnie myjemy, wzdłuż go przecinamy na pół i w każdej połówce robimy nożem około czterech nacięć, które będą miały około 2 cm głębokości. W te nacięcia wkładamy kilka kawałków czosnku.

Składniki, których potrzebujesz

1 szt. większego twardego bakłażana
150 g szynki wieprzowej
100 g szmakouna (tutaj smak Natural)
50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola)
2 szt. dojrzałych pomidorów
1 szt. cebuli
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta chili
świeży tymianek
pieprz
sól

Sposób przygotowania

Bakłażana dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż na pół. W każdą połówkę robimy nożem około czterech nacięć głębokich na 2 cm. Do tych nacięć wkładamy kilka kawałków czosnku (około dwóch ząbków na każdą połówkę) i posypujemy solą. Następnie każdą połówkę skrapiamy łyżką oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż bakłażany zmiękną.

Na patelni najpierw podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy z oliwek, następnie dodajemy plasterki czosnku, a po trzech minutach pokrojoną cebulę, szynkę i kostki Szmakouna. Wszystko dokładnie smażymy, a następnie dodajemy posiekane pomidory. Pozwalamy na odparowanie płynu, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem oraz chili.

Na upieczone bakłażany nakładamy mieszankę za pomocą łyżki, dodajemy ser i wstawiamy na pięć minut do nagrzanego piekarnika. Udekorować tymiankiem i podawać na ciepło.

Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw

Zapiekany bakłażan z mieszanką szynki i warzyw to pyszne danie, które doskonale łączy smaki i zdrowie. Bakłażan, bogaty w składniki odżywcze, pieczony jest na złoto i nadziewany mieszanką szynki, świeżych warzyw i ziół. To danie jest idealne dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Zrównoważona kombinacja składników zapewnia doskonały smak i przyjemność dla oka oraz podniebienia. Zapiekany bakłażan można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa i sałatek.

Podoba Ci się przepis? Daj mu 5 gwiazdek!

Aktualna ocena przepisu 4.4/5 (28 głosujących)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena to wszechstronna osoba o szerokich zainteresowaniach. Jest wielkim miłośnikiem jedzenia i okazjonalnego gotowania. Interesuje się również doświadczeniami kulinarnymi w restauracjach. Każdej niedzieli jego rodzina czeka na jego regularny obiad, który dla nich przygotowuje.
ikona sieci społecznościowych ikona sieci społecznościowych

Gdzie jest przepis?

Kategoria: Warzywa
Tag: Warzywa, pomidory, smażenie, obiad, zwykły dzień, kolacja, słony, piec, wymagający, wymagający, zioła, wegetariański, uduszenie, dania warzywne, bakłażan

Komentarze

Dodaj pierwszy komentarz do przepisu Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw.

Dodaj komentarz