Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw

Bakłażana dokładnie myjemy, wzdłuż go przecinamy na pół i w każdej połówce robimy nożem około czterech nacięć, które będą miały około 2 cm głębokości. W te nacięcia wkładamy kilka kawałków czosnku.
Składniki, których potrzebujesz
1 szt. większego twardego bakłażana
150 g szynki wieprzowej
100 g szmakouna (tutaj smak Natural)
50 g sera pleśniowego (np. Gorgonzola)
2 szt. dojrzałych pomidorów
1 szt. cebuli
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta chili
świeży tymianek
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Bakłażana dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż na pół. W każdą połówkę robimy nożem około czterech nacięć głębokich na 2 cm. Do tych nacięć wkładamy kilka kawałków czosnku (około dwóch ząbków na każdą połówkę) i posypujemy solą. Następnie każdą połówkę skrapiamy łyżką oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez około 40 minut, aż bakłażany zmiękną.
Na patelni najpierw podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy z oliwek, następnie dodajemy plasterki czosnku, a po trzech minutach pokrojoną cebulę, szynkę i kostki Szmakouna. Wszystko dokładnie smażymy, a następnie dodajemy posiekane pomidory. Pozwalamy na odparowanie płynu, solimy, pieprzymy i doprawiamy tymiankiem oraz chili.
Na upieczone bakłażany nakładamy mieszankę za pomocą łyżki, dodajemy ser i wstawiamy na pięć minut do nagrzanego piekarnika. Udekorować tymiankiem i podawać na ciepło.
Co jeszcze warto wiedzieć o przepisie Zapieczony bakłażan z mieszanką szynki i warzyw
Zapiekany bakłażan z mieszanką szynki i warzyw to pyszne danie, które doskonale łączy smaki i zdrowie. Bakłażan, bogaty w składniki odżywcze, pieczony jest na złoto i nadziewany mieszanką szynki, świeżych warzyw i ziół. To danie jest idealne dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Zrównoważona kombinacja składników zapewnia doskonały smak i przyjemność dla oka oraz podniebienia. Zapiekany bakłażan można podawać jako danie główne lub jako dodatek do mięsa i sałatek.